2012. február 25., szombat

EMK


Csütörtökön volt szerencsém (már nem először) részt venni Rambala Éva  erőszakmentes kommunikációt (EMK) bemutató előadásán. Ez a módszer, ennek megismertetése másokkal legalább olyan fontos helyen van számomra, mint a mediáció. Egyébként a kettő között szoros összefüggést érzek. Ha az emberek tudnának ezen a módon kommunikálni, akkor minden szebb és jobb lehetne. A zsiráfnyelvet szerintem "kötelezően"  tanítani kellene az iskolákban, ezzel sok probléma, konfliktus  megoldódna.
Az EMK 4 lépésre épül: megfigyelés, érzelem, szükséglet, kérés. Ez a felsorolás talán egyszerűnek tűnik, de már az első lépésen könnyen elbukik az ember (én legalábbis): nehéz tárgyilagosan megfogalmazni, amit érzékelünk, tapasztalunk. Legtöbbször beépítjük előítéleteinket, feltételezéseinket, minősítésünket is mondandónkba. Arról aztán nem is beszélek, hogy a saját érzéseim kifejezése egy másik fél számára milyen nehézségeket okoz.
Ha érdekel Benneteket ez a téma, javaslom, látogassatok el Éva honlapjára: http://rambala.hu. Még három irodalmat ajánlanék. Ezek az EMK alapművei. Dr. Marshall B. Rosenberg: A szavak ablakok vagy falak. Dr. Marshall B. Rosenberg: Így is lehet nevelni és tanítani. Bagdy Emőke-Beata Bishop-Böjte Csaba-Rambala Éva: Hidak egymáshoz / Empátia, kommunikáció, konfliktuskezelés.
A találkozó nem számon kérhető házi feladata is nagyon tanulságos volt, bár ez nem közvetlenül az EMK-hoz, inkább a szeretetnyelvhez kapcsolódott. (Irodalma: Gary Chapman: Egymásra hangolva - élvezetes, tanulságos könyv szintén.) Magunkban gondolnunk kellett egy személyre, akit szeretünk. Éva kérte, hogy írjunk 10 konkrét dolgot, amelyben ez a szeretet megnyilvánul: pl. minden reggel kávét főzök neki stb. A házi feladat az volt, hogy a felsoroltakat beszéljük meg az érintettel. Vajon ő is a szeretet megnyilvánulásának tekinti ezeket? Számára mi fejezi még ki a szeretetet? Egy szeretetnyelvet beszélünk-e? Ennek tisztázása, tisztán látása véleményem szerint elengedhetetlen az ember boldogságához. :)

3 megjegyzés:

  1. Klári, köszönöm! Ez szerintem is jó kis program, csak csatlakozni tudok az ajánlóhoz.

    VálaszTörlés
  2. A módszer minden bizonnyal működik.
    Nálunk csak az egészen kicsikkel tudnak együttműködni a programot vezetői, mert a többiek (tizenévesek, akiknek a legnagyobb szükségük lenne erre) gyorsan lepattintották őket.
    Egy kicsit divatnak érzem az ilyen és az ehhez hasonló újabb módszerek átvételét. A gyermekvédelem történetében egy csomó működő, magyar módszer is szerepel.
    Gyakran hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az alap- vagy a szakellátásban élők korlátozott nyelvi kódjára ezeket a módszereket ráilleszteni csak nagyon keveseknek sikerül. Sajnos egy csomó kudarc tanúja voltam.
    Összegezve: Ez egy jó módszer azok számára akik eddig is jól bántak a gyerekekkel. Számomra ennél nem több.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem szimpatikus módszer. Ha nem is tudom megvalósítani a maga teljességében, tökéletességében, a törekvés, a megközelítésmód, a szemlélet mindig kísér. Legrosszabb esetben észreveszem, hogy mit kommunikáltam hibásan. Önmagában véve ezt is nagy eredménynek tartom.
      S én is azt gondolom, hogy minél hamarabb, minél kisebb korban kellene elkezdeni az efféle kommunikáció használatát, megtanítását.
      Egyébként felkeltetted az érdeklődésemet a sok működő magyar módszerre. (Nálam ebben a tekintetben nem/sem szempont a hovatartozás.) Megtennéd, hogy megosztasz egyet-kettőt velem?

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.